Saça ve Cilde Zarar Veren Alışkanlıklar ve Etkenler

Geceleri makyajınızı temizlemeden mi uyuyorsunuz? Kalıcı güzellik ürünleri mi kullanıyorsunuz? Tırnak yeme alışkanlığınız mı var? Saçlarınızı ıslak halde mi tarıyorsunuz? Sivilceleri sıkmak gibi bir alışkanlığınız mı var? vs. gibi basit sorularda saklı.

Eğer cevabınız “Evet” ise dikkatli olun! Güzellik uğruna ciddi yanlışlar yapıyorsunuz. Çünkü farkında olmadan da olsa bazı alışkanlıklarınız saçınıza ve cildinize çok zarar veriyor.

Günümüzde çoğu insanda saç dökülmesi, yüzdeki kırışıklıklar, göz torbası oluşumu gibi erken yaşlanma belirtileri görülüyor. Hiç kimse kendi cilt sağlığına ve saçlarına kasıtlı olarak zarar vermek istemez. Ancak ne yazık birçoğumuz güzel görünmek uğruna kendi sağlığımızı tehlikeye atıyoruz.

Cilt ve saç sağlığınızı önemsemiyor olabilirsiniz. Fakat farkına varmanız gereken bir durum var… Vücudunuzun beslenme ve bakıma ihtiyacı olduğu gibi cildinizin ve saçınızın da beslenmeye ve bakıma ihtiyacı var.

Cildinize ve saçınıza zarar veren bazı hatalar (bazılarını farkında olmadan) yapıyor olabilirsiniz.

İşte Cildinize ve Saçlarınıza Zarar Veren Yaygın Alışkanlıklar

1. Makyajınızı Temizlemeden Uyumak

Yorucu ve yoğun bir günün sonunda makyajınızı temizlemeye üşeniyor musunuz? Bazen yüzünüzü yıkamak bile uyumadan önce zor gelebilir. Ancak makyajınızı yıkamadan uyuyorsanız, bunun cildinize ne kadar zarar verdiğini bilmiyorsunuz demektir.

Makyajla uyumanın cildiniz üzerinde çok zararlı etkileri vardır ve hatta yaşlanmayı hızlandırır. Üstelik, cildinizin gün boyunca karşılaştığı çevre etkenleri, gözeneklerinizi tıkayarak ciddi zararlar verir ve sivilce oluşumuna sebep olur.

Ayrıca makyaj, cildinizdeki kolajen ve elastinleri parçalayarak yaşlanmayı hızlandırır ve kırışıklıklara, ince çizgilere ve donuk ciltlere sebebiyet verir.

Geceleri göz makyajını temizlemeden uyumak, gözlerde kuruluk, kızarıklık, tahriş ve enfeksiyonlarına neden olabilir. Hatta kirpiklerinizin kırılgan hale gelmesine ve dökülmesine yol açabilir.

Ayrıca, makyaj nedeniyle, cildiniz uyurken yenilenmez.

Çözüm:

Günün sonunda cildiniz için 5 ila 10 dakikanızı ayırarak cildinize büyük bir iyilik yapmış olursunuz. Makyajınızı biraz hindistancevizi yağı veya zeytin yağı ile temizleyin, daha sonra hafif bir temizleyici ile yüzünüzü yıkayın ve bir nemlendirici uygulayın.

Son derece yorgun olduğunuz durumlarda, ıslak mendil kullanabilirsiniz. Islak mendil sadece makyajı ve yabancı maddeleri temizlemekle kalmaz aynı zamanda cildi nemlendirir ve besler. Ancak kullandığınız ıslak mendilin kaliteli olmasına dikkat edin.

2. Düzenli Olarak Saçlarınızı Kesmemek

Uzun saçlarınızı kesmeye kıyamıyor musunuz? Öyleyse, bunun saçlarınız için ne kadar sağlıksız olduğunu anlamanın zamanı geldi.

Saçlarınızı uçlarından düzenli olarak kesmeseniz de saçlarınız büyümeye devam ediyor. Ancak, saçlarınız aynı zamanda eşit oranda da kırılıyor. Eğer düzenli olarak saç uçlarınızı kesmiyorsanız, saç tellerinizin zayıflaması kaçınılmaz olacaktır.

Aslında saç uçlarınızı düzenli kesmek daha hızlı ve güçlü bir şekilde saç uzamasına yardımcı olur. Bu nedenle düzenli saç kesimi, saçınızın sağlığı için çok önemli bir gerekliliktir. Bu, saçlarınızda kırılmaya neden olan zayıf ve sert saçlardan kurtulmanıza yardımcı olur.

Çözüm:

Sağlıklı saçları korumak ve saç uzamasını hızlandırmak için her 3-4 ayda bir saçlarınızı kestirin. Düzenli olarak saç uçlarını kesmiyorsanız, saçınızın uzunluğunu, kuvvetini ve sağlığını korumaya yardımcı olan besleyici bir saç serumu kullanın.

3. Saçınızı ve Vücudunuzu Sıcak Suyla Yıkamak Yanlış bir Alışkanlıktır

Dondurucu soğukta sıcak bir banyoyu kim sevmez ki? Ancak sıcak su ile yıkanmanın cildinize ve saçınıza ne kadar zarar verdiğini biliyor musunuz?

Sıcak suyun ısısı, cildinizi tüm doğal yağlarından arındırarak kuru ve pürüzlü hale getirebilir. Normal olarak cildin üst katmanlarında tutulan nem, sık sık yapılan sıcak duşlar ve banyolar nedeniyle deri kuruyup kalıcı olarak hasar görebilir.

Sıcak su saçlarınızın doğal yağını azaltır ve saç köklerine hasar verir. Saçlarınızın doğal yağı olmadan, saç kuru ve kırılgan hale gelir ve bu da saçlarda kırılmaya ve saç dökülmesine neden olur.

Çözüm:

Saçınıza ve cildinize zarar vermemek için, ılık suyla duş alın veya banyo yapın. Özellikle saçınızı yıkarken, son durulama için ılık veya aşırı olmamak kaydıyla soğuk su kullanın. Bu, saç tellerindeki nemi korur, böylece yıpranmayı önler. Aynı zamanda saçlarınızın parlak ve sağlıklı görünmesini sağlayacaktır.

Ayrıca, duş alırken 10 dakikadan fazla durmamaya çalışın. Daha uzun bir duş, cildinizde kızarıklıklara ve kaşıntılara neden olabilir.

4. Saçlarınızla Oynamak Hatadır

Sürekli saçlarınızı çekerek saçlarınızla oynamak, saçlarınıza oldukça fazla zarar verir. Sık sık saçlarınızı çekmek, saç tellerinde gerginlik oluşturur ve saçlarınızın zayıflayarak dökülmesine neden olur.

Sürekli el hareketlerinden veya saç aksesuarlarıyla uğraşmaktan kaynaklanan sürtünme de saçlarınızda dolaşmaya ve kırılmaya neden olabilir. Sadece bunlar değil, hatta saçları sık sık taramak bile çok zararlı. Saç köklerinizin zayıflamasına ve saç dökülmesine neden olabilir.

Çözüm:

Eğer saçlarınızı arkadan bağlarsanız, arkanızda duran saçlarla oynayamazsınız. Çantanızda kaliteli, bir tarak bulundurun ve saçlarınızı şekillendirmek için parmaklarınızı kullanmaktan kaçının. Birçok kişi stresli iken saçlarını yolma eğiliminde olduğu için stresten uzak durmaya çalışın.

5. Saçınızı Çok Sık Taramak veya Fırça Kullanmak

Saçınızda sürekli fırça veya tarak kullanmak, saç kütiküllerine (saç telinin dış tabakası) zarar vererek kırılmaya ve dökülmelere neden olur. Ayrıca, sert bir şekilde taramak, çok fazla sürtünmeye neden olur ve saçları zayıf ve kırılgan yapar. Özellikle ıslak saçların taranması ve fırçalanması zararlıdır. Saçlarınızı ıslakken taramamaya özen gösterin.

Aynı zamanda, fön makineleri veya düzleştiriciler gibi saç şekillendirme aletlerini kullanmak, saçınıza ciddi zarar verir. Saçlarınız sıcaklığa maruz kaldığında doğal nemini ve yağını kaybettiği için kuru ve donuk görünmeye neden olur.

Çözüm:

Saçınızı olabildiğince az tarayın veya fırça kullanın. Kalitesiz ve sağlıksız saç bakım ürünlerini kullanmaktan kaçının. Saç şekillendirme aletlerini kullanmaktan kaçının. Gerekirse, mümkün olan en düşük ısı ayarında bu tür aletleri kullanın.

6. Güneş Işınlarından Korunmamak

Güneş kremi, sadece plajda güneşlenirken veya güneşli havada dışarıda gezerken kullanılmamalıdır. Evinizde veya işyerinizde iken dahi odaya giren güneş ışınlarından korunmak için güneş kremi kullanmalıyız. Çünkü güneş ışınlarının zararları hafife alınmayacak kadar fazla.

Cilde zarar veren etkenlerden birisi de UV ışınlardır. Güneş kremi, cildi ultraviyole (UV) güneş ışınlarına karşı korur. Ayrıca, güneşin zararlı ışınlarına maruz kalma, ciltte pigmentasyona, lekelere ve kırışıklıklara sebep olabilir. Hatta deri elastikiyetinde azalma ve cilt dokusunda bozulmaya neden olur.

Amerika’da 2013 yılında yapılan bir çalışmada, yüzdeki yaşlanma belirtilerinin yüzde 80’ine güneş ışınlarının neden olduğu belirtiliyor.

Üstelik, zararlı güneş ışınlarına maruz kalmak, hayatı tehdit eden melanom (kötü huylu cilt kanseri) hastalığına ve cilt kanserine yakalanma riskinizi arttırır.

Çözüm:

Evden çıkmadan önce, geniş spektrumlu, SPF 30 (veya daha yüksek) güneş kremini güneşe maruz kalan tüm vücut bölümlerine uygulayın. Kışın ve yağışlı günlerde bile güneş kremi kullanın. Çantanıza her zaman bir güneş koruyucu losyon bulundurun.

Cildinizi korumanın yanı sıra nemlendiren iyi bir SPF’ye sahip bir nemlendirici kullanabilirsiniz.

7. Sivilceleri Sıkmak Cilt için Çok Zararlıdır

Sivilceleri sıkmak, cilde zarar veren alışkanlıkların başında gelmektedir. Sivilceyi sıkmak, aşırı tahriş, kızarıklık ve bazen ağrıya neden olur. Ayrıca, yüzünüzde kurtulması zor bir iz bırakabilir.

Sivilce üzerine baskı uyguladığınızda, Sebum (yağ bezelerinin cildi korumak için salgıladığı madde) ve diğer cilt yapılarına zarar verirsiniz. Aslında daha fazla iltihaplanma ve cildinizde iz kalmasına neden oluyorsunuz.

Parmaklarınızda barınan kirler ve bakteriler sivilceye yapışır ve diğer cilt problemlerinin oluşmasına neden olur.

Çözüm:

Sivilceye dokunmayın. Sabırsızsanız, çay ağacı yağı kullanmayı deneyin. Çay ağacı yağına bir miktar pamuk batırın ve sivilceye sürün. 10 ila 15 dakika bekletin, sonra durulayın.

Sivilceye beyaz diş macunu sürmek bile, sivilcelerden hızlıca kurtulmanıza yardımcı olabilir. Ama sivilceleri sıkmanın hiçbir faydası olmayacaktır.

8. Islak Saçınıza Havlu Sarmak Saç Bakımı Hatalarından Biridir

Duş veya banyodan sonra ıslak saçlarımızı havluya sarmak, çoğumuzun yaptığı bir şeydir. Bu yaptığımızın ne kadar zararlı olduğunu birçoğumuz bilmiyoruz. Islak olduğunda, saç telleri gerginlik ve kırılma eğilimindedir. Ayrıca, havlu sıkıca sarılırsa, saç folikülleri üzerinde gerginliğe neden olur ve saç kopması ve saç dökülmesine neden olur.

Islak saçların bir havluyla sarılması aynı zamanda saç kremlerinin etkisini en aza indirir.

Çözüm:

Saçınızı yıkadıktan sonra, havluyu kullanarak bir miktar saçınızı aşağı doğru hafifçe sıkarak hareket ettirin ve fazla suyu çıkarın. Saçlarınızı kurutmak için yumuşak bir havli tercih edin. Zamanınız varsa ve hava soğuk değilse kendiliğinden kurumasını bekleyin ve sonra tarayın.

Islak saçınızı sarmak istiyorsanız, havlu yerine pamuklu bir t-shirt kullanın. Ve tararken dolaşmaması için, geniş dişli tarak kullanın.

9. Aynı Anda Çok Çeşitli Saç Bakım Ürünü Kullanmak Saçınıza Zarar Veriyor

En iyi ürünü bulmak için farklı ürünleri sürekli deniyoruz. Ancak bu deney saçınızın yanı sıra cildinizin sağlığı için de tehlikeli olabilir.

Çok fazla ürün kullanılması deride iritasyona ve iltihaplanmaya neden olabilir. Hassas cildiniz varsa, daha da fazla sorun haline gelebilir, çünkü bazı ürünler alerjik reaksiyonlara neden olabilir, dolayısıyla cildinize zarar verebilir.

Aynı zamanda, şampuanlar, saç jöleleri, serumlar ve diğer saç şekillendirme ürünleri zararlı kimyasallarla yüklü olduğu için sağlıklı değildir. Cildiniz ve saçlarınızın doğal güzelliğini kaybetmek istemiyorsanız kimyasal bakım ürünlerini fazla kullanmayın.

Çözüm:

Cildinize ve saçlarınıza kimyasal bazlı ürünler kullanmaktan kaçının. Yeni kozmetik ürünler ve losyonları yüzünüze uygulamadan önce her zaman, kolunuzdaki küçük bir bölge üzerinde test edin.

Sağlıklı cilt ve saçlara sahip olmak için bitkisel veya doğal ev yapımı ürünler kullanmayı deneyin.

Özetle cilde zarar veren alışkanlıklar:

  • Makyajınızı temizlemeden uyumak.
  • Çok sıcak suyla vücudunuzu yıkamak.
  • Sivilceleri sıkmak.
  • Zararlı güneş ışınlarından korunmamak.

Özetle saça zarar veren alışkanlıklar:

  • Aynı anda çok çeşitli ve zararlı kimyasallar içeren saç bakım ürünleri kullanmak.
  • Düzenli olarak saç kesimi yapmamak.
  • Çok sıcak suyla saçlarınızı yıkamak.
  • Saçlarınızla oynamak.
  • Saçlarınızı çok sık taramak ve fırça kullanmak.
  • Islak saçlarınıza havlu sarmak.